Maandag 29 juli: eerste dag in Springville
Door: Frits
Blijf op de hoogte en volg Volksdansgroep Orient Culemborg
29 Juli 2013 | Verenigde Staten, Springville
We moesten om 10:00 uur bij het podium zijn voor de soundcheck voor orkest Vranje, en voor de dansers om het podium te leren kennen. Daar hoorden we dat de Litouwse kindergroep met circa 30 kinderen, tussen 12 en 15 jaar, niet verder was gekomen dan Polen. Daar bleek dat het reisbureau wel geld had gekregen voor de trip naar Utah, maar dat ze die kaartjes niet geboekt hadden. De Litouwse kindergroep is na 2 dagen bivakkeren op het Poolse vliegveld weer met een bus naar huis gegaan. Balen voor hen en voor de organisatie in Springville en Bountiful.
Er was een uitstekende geluidsinstallatie plus een paar mensen die heel goed wisten hoe je die inregelt, dus dat was snel voor elkaar. Bij het dansen hadden we aan het toegekende uurtje niet genoeg, daarom werd er nog wat verder gedanst op het parkeerterrein (net buiten een stofwolk van de stratenveger) en later op het picknick terrein.
Het volgende agendapunt was namelijk een picknick met de Oriënters en de gastgezinnen in een park vlakbij. Elke gastouder had daarvoor wat te eten gemaakt, dus er was een grote keuze en veel lekkere gerechten. Ook al was het vandaag niet warm en wel bewolkt, was het toch lekker om onder een schaduwgevend dak te eten en drinken. Het was een gezellige bijeenkomst, en ondanks onze inspanningen hebben we niet alles op kunnen eten.
Daarna is een groot deel van de groep naar de plaatselijke vestiging van Wallmart geweest. Heel interessant om eens in zo’n mega supermarkt rond te lopen. Met vrijwel alle etenswaren in hele grote verpakkingen. En pizza’s in het formaat fietswiel. Helaas kon Kars er geen blikje bier kopen omdat hij zijn paspoort niet bij zich had als identificatie. Gelukkig had Mijco dat wel, dus konden ze toch nog een Utah’s biertje aanschaffen (en Kars zijn dag was toch al goed omdat hij al een bijzondere vlinder had gezien). Ook zagen we in de Wallmart bezems, waar Mijco en Hein nog even mee geoefend hebben voor hun scheppen-stunts, maar die stelen zagen er niet authentiek genoeg uit. Wel stonden er bij het brood gevlochten manden zoals Orient gebruikt bij het tableau vivant van het Brabants leven. Onze eigen mand konden we niet meenemen omdat dat bij Delta Airlines 140 Euro extra transporttoeslag zou kosten. We hebben nu een adres vlak bij Springville, waar ze die manden zouden verkopen. Daar gaan we woensdag op af.
Na de Wallmart moesten we ons haasten om op tijd te zijn voor de receptie van de burgemeester. Maar eerst was er nog een vergadering van alle volksdans bobo’s, waar wat zaken over het programma en dergelijke. Daar hoorden we ook dat we morgen (dinsdag) al om 06:50 uur in de ochtend op het podium moesten staan om live op te treden voor een ochtendprogramma van Fox TV. Dat was niet voor de hele groep, maar voor een selectie daaruit. De rest kan zich die ochtend nog even om draaien.
De receptie begon met een toespraak van de burgemeester voor de zaal met vertegenwoordigers van de buitenlandse gasten, belangrijke mensen uit de gemeente en medewerkers uit de organisatie. Daarna werden de cadeaus uitgewisseld, natuurlijk ook met Oriënt. Lisette en Petra troffen daar ook nog de 96-jarige Mary Bee Jensen, die ze in 2001 in China hebben ontmoet; ze was daar toen de caller van de Amerikaanse groep. Leuk en gezellig.
Toen liep het tegen 20:00 uur, de tijd waarop alle groepen aan de belangstellenden buiten een dansje uit hun repertoire zouden aanleren. Buiten gekomen bleek dat er zich daar enkele honderden (!!) mensen hadden verzameld, die het allemaal leuk vonden om mee te dansen. De dansjes van de groepen werden afgewisseld met internationale popmuziek en een heel groot deel van de aanwezigen deed heel fanatiek mee aan die dansen. Of het nou jazz-achtige ritmes van Martinique waren, een dans van een groep indianen uit Utah, de Boanupstekker van Oriënt, of de Gangnamstyle.
Even verderop heeft Petra met Mijco, Mirian, Huub, Kars, Riekie, Hein en Lisette nog een dansje in staan studeren voor het optreden voor Fox tv, morgenochtend vroeg. Jullie fotograaf mag dan ook mee, dus ik ga nu snel naar bed!
30 Juli 2013 - 09:38
Alex:
veel succes en vooral veel plezier !! -
30 Juli 2013 - 10:08
Annemarie Van Den Heuvel:
Leuk om het zo met jullie mee te beleven! Veel plezier nog.
30 Juli 2013 - 10:18
Lidy Van Den Berg:
Hoi allemaal,
Wat maken jullie veel mee en maken jullie er een feest van. Gezellig hoor om te lezen en mooie foto's. Het is en blijft een te gek land, veel plezier en succes morgen met dansen.
Gr. Lidy -
30 Juli 2013 - 11:13
Joke Herrewijn:
Alles lijkt lekker soepel te verlopen, gelukkig, José veel geluk in de dans! -
30 Juli 2013 - 13:22
Ans Zorn:
Leuk om alles te lezen. Succes en veel plezier met jullie dansen.
groeten aan iedereen -
31 Juli 2013 - 00:26
Theo Van THEA:
En Thea had voor hun gastgezin op Schiphol nog bloembollen gekocht, waar nadrukkelijk op staat dat die mee mogen naar de USA. Toch werd ze uit de rij gehaald en werden de bollen grondig geïnspecteerd.
Toch nog gelukt met de bollen Thea...nu maar eens kijken wat voor plantjes daar uit gaan komen!!!
Groet Theo...heel veel fun (das plezier in het engels, dacht ik)