Dinsdag 30 juli: oefenen voor de premiere - Reisverslag uit Springville, Verenigde Staten van Volksdansgroep Orient Culemborg - WaarBenJij.nu Dinsdag 30 juli: oefenen voor de premiere - Reisverslag uit Springville, Verenigde Staten van Volksdansgroep Orient Culemborg - WaarBenJij.nu

Dinsdag 30 juli: oefenen voor de premiere

Door: Frits

Blijf op de hoogte en volg Volksdansgroep Orient Culemborg

30 Juli 2013 | Verenigde Staten, Springville

We waren wel wat verrast dat we op dinsdag ochtend om 06:50 uur bij het podium moesten zijn. Vanochtend verzorgde de Fox13 News reporter Big Budah een live item over het Folk Festival. Daarin zouden vertegenwoordigers van alle groepen na elkaar aan de beurt komen, wat vertellen en een stukje dansen om zo reclame te maken voor het festival. Voor Petra, Hein, Mijco, Kars, Huub, Mirian, Riekie en Lisette (plus Frits) was het dus een korte nacht. Gelukkig was iedereen op tijd en stond het clubje in de frisse ochtend op het podium. Die Big Budah is een hele stevige kerel, die heel vlot omgaat met de mensen die hij interviewt. Bovendien kan hij goed improviseren en houdt wel van een geintje.
Bij de start van het item vroeg hij Hein wat over Oriënt, waarna er gedanst moest worden. Helaas waren de cd’s verwisseld en hoorden we de verkeerde muziek. Gelukkig kijkt Hein regelmatig naar films en riep Cut! En de muziek werd meteen weer gestopt. Big Budah zei dat het zijn schuld was en na de reclame kwam het juiste nummer. Ze dansten een stukje Horlepiep, waarin iedereen met beide benen van de grond gaat en de mannen met de klompen tegen elkaar knallen (zie de video bij dit verslag) . Ziet er leuk en spectaculair uit. Big Budah zat mee in dat rijtje, maar bakte er (gelukkig) niet veel van. Dat was leuk om te doen, en diverse mensen bleken het al gezien te hebben.
Na afloop werd er nog wat geëvalueerd en konden we voor het eerst op verzoek van Petra haar niet meer in de rede vallen als ze in gesprek was. We zouden voortaan op onze beurt wachten en een seintje geven dat we haar wilden spreken.
Volgende punt op de agenda was dat er van 09:00 tot circa 11:30 werd geoefend met alle groepen voor de openingsdans. Dus de groepen uit Martinique, Chili, Taiwan, Nederland, en de Amerikaanse groepen American Rhythm, en Native Americans kwamen allen op het podium. De groep uit Polinesia zou pas later komen. De dans werd aangeleerd door Tara, een heel pittige tante, die het in dik 2 uur voor elkaar kreeg om er een leuke openingdans en sluitingsprocedure van te maken.
Daarna gingen we met alle groepen naar Kelly’s Grove in Hobble Creek Canyon, even buiten Springville. Dat was een mooie plek, met een overkapping waaronder je lekker in de schaduw kon eten. Het gerecht was wafels met daarop bruine bonen en gehakt. Daar dan kaas, sla en tomaten op, en versierd met een portie sour cream. Het toetje was een lekkere ijsco. En na het eten zat iedereen lekker op het gras, en waren er wat spelletjes en enkele meisjes waren andere groepen dansjes aan het leren.
Bij de picknick was ook de dochter van de gastvrouw van Jolanda (en Heleen en Marina), en Jolanda was aan het onderzoeken of ze dat kind kon adopteren. Maar helaas sprak de moeder haar veto uit. Bovendien had het meisje zelf daar ook haar twijfels over. Jammer…
En we zagen Hans, Jannie en Els weer. Die waren die ochtend in de studio van de universiteit, waar ze een uur lang geïnterviewd waren en mochten spelen. Bovendien werden ze daar rondgeleid en konden zien wat voor programma’s daar werden geproduceerd. Ze waren er heel enthousiast over. Na de picknick zijn we teruggegaan naar ons tijdelijke adres, waarna Petra, Lisette, Hein en Deborah naar een grote hobbywinkel zijn gereden, een eindje buiten Springville. En ze kwamen terug met een mooie mand om te gebruiken bij het Tableau Vivant van de Brabantse serie.
Hier in Springville zitten we op een hoogte van circa 1500 m boven zeeniveau. De temperatuur viel vandaag niet tegen; het was even boven de 30 graden. Waar we wel last van hebben, is de lage luchtvochtigheid. Die ligt hier tussen 15% en 18%. En bij het fotograferen blijkt de zon zó fel dat het lastig is om een goed belichte foto te maken, zelfs met een goede invulflits.
Voor het verslag van de première voorstelling: zie volgende verslag.

• 31 Juli 2013 - 10:12

Hans De Meij:

Ik heb jouw tip gevolgd en kijk nu iedere dag naar jullie verhaal.
    Ik kjik nu met nog meer respect naar jullie.
    Ik verheug me er op dat wij ook een optreden in november mogen meemaken.
    Veel succes en geniet van jullie verblijf.

• 31 Juli 2013 - 18:59

Matthieu Hoogduin:

Die hoed staat je goed Frits!

• 31 Juli 2013 - 20:27

Jan:

Zou je aan Coby willen vragen contact met mij op te nemen. Ik moet wat afstemmen mbt onze verblijf in Canada. Niets ernstig! Alvast bedankt. Gr. Jan